Korparski šik ili basket mania, a nije košarka

postovano u Uncategorized | 0

korpe home decor dekoracija dizajn

Ajme, što su meni šik korpe!:)

Htedoh reći kako mi je teško da odolim da ih kupim, kad god mi se ukaže prilika, bez obzira na to da li mi zaista trebaju…no se onda setih da se to odnosi i na sveće, pa onda ćilime, jastuke i keramiku…Sve u svemu, jednom ovisnik o kućnoj dekoraciji – uvek ovisnik! 🙂

Korpe su dakle superstarovi ove priče.

Da ih pustimo da nas malo vodaju po svetu?

Afrički kontinent prednjači kada su u pitanju tradicionalne pletene divote. Najčešće u prirodnim tonovima, boja trske, braon, boja zemlje i crna, sa super efektnim, iz davnina nasleđenim, geometrijskim paternima. Čudno je to, koliko su te etno, odnosno tradicionalne šare vanvremenski lepe. Skoro sam pričala sa jednom interesantnom novom poznanicom kako nas uvek dotaknu.

korpe dekoracija enterijer dizajn home decor

fotografije: www.pinterest.com

A onda napravimo skok do Srednje i Južne Amerike.

Već dugo vremena mi je fascinantna zanatska tradicija Hopi indijanaca. Početak te fascinacije vezan je za zabavnu epizodu iz studentskih dana, kada sam pročitala knjigu o neverovatnoj keramici Hopi indijanke Marie Martinez, i sa entuzijazmom se bacila u sprovodjenje zamršenog i pomalo mističnog postupka. Rezultat je bio, prostim rečima iskazano, bedan :), ali je priča bila do zla boga zabavna. No, o tome drugom prilikom…

I južnije od Meksika se tradicija korparstva neguje, čuva i prenosi. Pored prirodnih, zemljanih tonova karakteristične su i jako boje, i inače tipične za južnoameričku etno priču.

home decor korpe dekoracija enterijer dizajn

fotografije: www.pinterest.com

I u Srbiji se održala korparska tradicija, doduše u ponešto suženom obimu, što se odnosi i na većinu zanata. Namučila sam se skoro tražeći pravog korpara, a ne preprodavca, koji bi za mene radio korpe. Još uvek tražim, ako imate informaciju, budite dobri, javite ( Facebook, Instagram, mejl – sve može).

Meni su mnogo drage one sasvim klasične, nekadašnje za pijacu, čvrste pa sa ručkom. Nosila sam ranije jednu takvu na pijacu, čisto estetskog doživljaja radi, ali pokazala se kao nepraktična, gurala se, čuškala ljude i prekore izazivala. Ja nisam mnogo skolona da odustanem od estetike zarad praktičnosti, ali popustim, ipak, ponekad :).

Izvinjavam se, ovde vas ostavljam bez fotografija, sve koje sam našla su aranžirane u nekom prilično jezivom lažnom etno stilu.

Danas se proizvode razne vrste korpi, inspirisane tradicijom ali proizvedene savremenim tehnikama. Možda imaju malo manje šarma od svojih ručno rađenih pretkinja, ali i dalje su lepe i korisne.

korpe enterijer dizajn home decor dekoracija

fotografije: www.pinterest.com

Dobro, jasno je da preferiram natur nijanse :), ali evo i malo življeg kolorita!

korpe enterijer dekoracija home decor dizajn

fotografije: www.pinterest.com

Volim svaku priliku da obične stvari učinim malo neobičnijim, i malo ličnijim. Nisam sklona preteranoj ekscentričnosti ni u uredjenju doma niti u modnim pitanjima. Ali su mi strašno šarmantni sitni detalji koji govore o stilu i ličnom pristupu.

Upravo završavam (mada u stvari tek počinjem) jedan divan, novi projekat sa dragom Marom iz Marine enterijernice. Uskoro ću pisati o tome, mnogo se radujem tom početku. Pričale smo kako imamo utisak da je, na našem prostoru posebno, zanemaren taj lični stil u slavu pomalo nekritičnog kopiranja, i kako bi valjalo razvijati svest o sreći koju doživljavamo kada, prateći trendove, izražavamo sebe i svoju estetiku. Nalazimo se tako Mara i ja da se dogovaramo o nastupajućem poslu i radimo, pa ops, odjednom se nekako zateknemo u Ikei :).

Skrenuh s teme, izvin’te!

Baš po tom pitanju, nalaženja malo neobičnijih i kreativnijih rešenja, korpe nam mogu biti od ogromne koristi.

Kao saksije (u koje se stavlja obična saksija od keramike ili plastike) su savršene. Isto tako za razne sitnice, pribor, ključeve, knjige, časopise…Pa, evo nekoliko ideja.

korpe dekor dekoracija uredjenje doma enterijer dizajn

 fotografije: www.pinterest.com

Moram da dodam i jedan neprevazidjeni romantični detalj.

“Women, be beautiful and dangerous!” reče Eszter Balint u predivnom, šašavom, romantičnom filmu Lingvini incident. Da samo malo promenim: Budite lepe i romantične! 🙂

 fotografije: www.pinterest.com

I jedan brz korak od bicikla do mode!

Korpa kao torba. Može da se koristi za gradsku šetnju, odlazak na pijacu, piknik…Totalni smart fashion! 🙂

moda torba tasna korpa dizajn

fotografije: www.pinterest.com

Korpe nije teško naći, verovatno neku imate i kod kuće, a evo par preporuka + buvljak može da bude odličan izbor.

korpe jysk ikea emmezeta

Nije da nemam još nešto da kažem i neku dodatnu sličicu da zakačim…nego, zaustavljam se da ne preteram, vežbam postizanje prave mere u svemu (ide mi onako :))

Koristite korpe, budite lepi i romantični!

Leave a Reply