DIY uskršnja dekoracija: sveće u ljusci od jaja!

postovano u Uncategorized | 0

Evo ga, Uskrs pred vratima! Ne znam za vas, ali ja mu se posebno radujem svake godine, i svake godine iznova istražujem zanimljive i kreativne DIY projekte za ukrašavanje kuće. Jedna od ideja za dekoraciju mi se provlači u mislima, idejama, inspiraciji već godinama unazad – sveće u ljusci od jaja! Međutim, projekat mi je uvek delovao pomalo komplikovano, a i sami znate kako pred praznike uglavnom iskrsne gomila obaveza pa ni vremena nekako nije bilo dovoljno. Ove godine sam čvrsto rešila – u nedelju će se kao dekoracija na prazničnoj trpezi naći upravo ove “hand made” lepotice, pa šta bude!

 

Izvor: Pinterest

 

Ovakve fotke ste verovatno već viđali, a sad delim sa vama i recept za pravljenje… (Nije uopšte toliko zahtevan kao što deluje na prvi pogled.)

Potrebno vam je:

  • Ljuske od jaja (broj zavisi od toga koliko sveći želite da napravite);
  • Ostaci voska za sveće ili stone svećice;
  • Fitilj ili ostaci fitilja od stonih svećica;
  • Voštane boje (ukoliko želite da vaše sveće budu u raznim bojama, mada nije obavezno);
  • Sveže ili suvo cveće za dekoraciju (po želji);
  • Prazan karton za jaja (kao držač za svećice, ali takođe nije obavezno – svećice možete postaviti i dekorisati i na neki drugi način).

 

Izvor: Instagram @fleur.davril

 

Postupak:

1. Pripremiti ljuske od jaja:

Jaja razbijte što bliže gornjem vrhu (idealno je da vam ostane 2/3 ljuske za sveću). Prospite unutrašnjost (možete iskoristiti za pripremu jela), isperite ljusku i uklonite polomljene komade. Unutrašnjost ljuske dobro očistite sirćetom i voskom, i ostavite da se osuše. Isecite komade fitilja na željenu dužinu, obmotajte kraj dva puta oko čačkalice i postavite ga popreko u ljusku jajeta.

2. Rastopiti vosak:

Stavite komad kuhinjskog papira u lonac i na njega postavite teglu sa ostacima sveća (možete iskoristiti i stone svećice). Sipajte vodu do polovine lonca i pustite da se vosak lagano topi na umerenoj vatri. Povremeno promešajte.

3. Obojiti vosak:

Ako želite da vaše sveće budu u raznim bojama, dodajte nekoliko komada voštanih bojica. Mešajte dok se potpuno ne otope, a vosak ne oboji. Lično ću ovaj korak preskočiti jer mi se sviđa kako lepo izgleda neutralna bela boja voska uz cvetnu dekoraciju, ali je dobro znati da postoji i šarenolika varijanta svećica.

4. Završni korak:

Sipajte vosak u ljuske i pustite da se ohladi. Možete dodati i sitne suve ili sveže cvetove kao dodatnu dekoraciju vašoj sveći.

 

Izvor: Instagram @fleur.davril

 

Kada su sveće gotove, sledi najslađi deo – upakovati sve to u jednu finu dekoraciju! Ovde postoje razne varijante, pa možete uživati igrajući se i eksperimentišući. Pronađite zanimljiva postolja za sveće, dodajte sveže ili suvo bilje, unesite uskršnji duh ponekim dekorativni objekatom, ne zaboravite cvetni aranžman, najlepši escajg koji imate…

 

Izvor: Pinterest

 

Voila! Dekoracija je gotova, i vaša uskršnja trpeza je spremna da zablista!

Napomena: Vodite računa o tome da ove sveće uvek ostavljate na podlozi koja nije zapaljiva, i da ih ne ostavljate da gore bez nadzora.

Leave a Reply